19 Aralık 2022 Pazartesi

Antalya

 📌ANTALYA HAKKINDA

Antalya, Akdeniz Bölgesi’nde yer alan, ülkemizin turistik açıdan önemli şehirlerinden bir tanesidir. Yaklaşık nüfusu 1,8 milyon civarındadır.19 tane ilçesi bulunur .Antalya 630 km kıyı şeridiyle Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biridir. Antalya deniz, güneş, doğa ve tarihin bütünleştiği bir şehirdir. Türkiye'nin turizm cenneti olan Antalya'nın her ilçesi başlı başına birer doğa harikasıdır.

 İklim 

Antalya, Akdeniz ikliminin etkilerinin yoğun görüldüğü bir şehirdir. Yazlar oldukça sıcak ve kurak geçerken, kışlar ılık ve kısmen de yağışlı geçer. Yazları ortalama sıcaklık değeri 32 – 36 derecedir .En soğuk geçen ay olan Ocak ayında ise sıcaklık değerleri genelde 9 ile 15 derece arasında olmaktadır.

 Ekonomi

Antalya şehrinin ekonomisinde turizm, tarım ve ticaret ön planda olup sanayi faaliyetleri ve yazılım sektörü de son dönemde gelişme göstermektedir. Bunun dışında Antalya'da hayvancılık özellikle kıl keçisi yetiştiriciliği fazladır .Madencilik gibi iş kollarında da faaliyetler sürdürülmektedir.

 Ulaşım

 Antalya ulaşım rehberi genel olarak şu şekilde; Antalya Karayolu Ulaşımı; Antalya, Türkiye’nin her bölgesine yüksek standartlara sahip karayollarıyla bağlantılı durumdadır. Özellikle yaz dönemlerinde Türkiye’nin hemen her yerinden Antalya’ya direkt otobüs seferleri bulabilirsiniz. Tatil sezonlarında birçok şehirden Antalya’nın ilçelerine kadar giden çok sayıda ek sefer yapılmaktadır.

 • İstanbul – Antalya arası yaklaşık 700 kilometre ve 9 saat.

• Ankara – Antalya arası yaklaşık 480 kilometre ve 6 saat 20 dakika.

 • İzmir – Antalya arası yaklaşık 460 kilometre ve 6 saat. 

Antalya Havayolu Ulaşımı

 Antalya Havalimanı şehir merkezine yaklaşık 20 dakika mesafede yer alıyor. Bu havalimanı sadece Türkiye değil Avrupa’nın da en yoğun çalışan havaalanlarından biridir. Antalya Havalimanı’ndan merkeze sürekli sefer yapan belediye otobüsleri var. Ayrıca özel servis, taksi, araç kiralama gibi her türlü olanak fazlasıyla mevcut .

 Antalya'ya Hangi Ayda Gidilir?

 Antalya'da turizm sezonu geleneksel olarak 10 aya kadar uzayabiliyor. Antalya'nın yerlilerine göre; Nisan ayının başından Haziran ortasına ve Eylül başından Ekim ortasına kadar hava sıcaklıkları Antalya'yı ziyaret etmek için en iyi uygun zaman olduğunu söylerler. Antalya'nın en güzel zamanlarından birisidir. 

GEZİLECEK YERLER:

 Kaleiçi :

Kaleiçi Antalya'nın en minnoş yeri, kesinlikle görmenizi çok tavsiye edeceğim bir yer. Eski şehir sularının içindeki konaklar bugün Antalya'da sosyal hayatın merkezi. İşten çıkanlar buraya kafa dağıtmaya, turistler yaşayan müthiş tarihi dokusunu görmeye, çocuklar içindeki minik plajında denize girmeye, gençler de gece sağlam grupların çıktığı barlarında eğlenmeye geliyor. Falezin üzerine kurulmuş, içinde kocaman parkları da olan bir özerk bir kasaba gibi bir hissiyatı var. En güzel yanı ise bir türlü çıkışı bulamamamız Yazın gündüz buraya gelmeyin, sıcaktan burnunuzdan gelir gün batımında gelmenizi öneririm .Kaleiçi sokaklarının her bir tarafında kıymetli tezgahlar var kesinlikle görmenizi tavsiye ederim. 

 

 Köprülü Kanyon: 

Köprülü Kanyon, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde Antalya ilinin Manavgat ilçesinin Beş konak beldesinde yer almaktadır. Köprülü Kanyon ; yaz sezonunda rafting yapmaya elverişli olan, kamping, doğa yürüyüşü gibi aktiviteler için de ideal olan bir milli park. Gerçekten de içinde biri büyük diğeri küçük olmak üzere Roma Dönemi'nden kalma 2 tarihi köprü var. Köprülü Kanyon sportif aktivite imkanları,, tertemiz içilebilir suyu ve doğal güzellikleri gibi birçok cezbedici unsuruyla yaz aylarında günde yaklaşık 7 bin kişiyi ağırlamaktadır. 



 Tazı Kanyonu: 

Sosyal Medyada meşhur olan ve en çok resim çekilen nokta bu noktadır. Tazı Kanyonu'nun yan duvarlarının 200 metre ile 400 metre yüksekliğinde olduğu söylenmektedir. Bu nokta düğün fotoğrafçılarının da önemli mekanlarından biri oldu. Doğa yürüyüş grupları, gezginler ve kampçılar tarafından yoğun ilgi görüyor. Tazı Kanyonu yerel halk tarafından uzun zamandır bilinen bir yerdi. Onu meşhur yapan sosyal medya olmuştur. Aslında arabayla az önce anlattığımız Köprülü Kanyon'un bir 10-15 dakika yukarısında. Buraya gelirken hayatta böyle bir yer çıkacağını tahmin etmezsiniz, kesinlikle hiç görünmüyor. O yüzden yanlış yolda olduğunuzu düşünmeyin. ormanın içindeki bir patikadan 2 kilometre kadar yürümeniz gerekiyor. İlk bakışta patikayı hemen göremeyebilirsiniz. Yol biraz yokuşlu fakat zorlu bir yürüyüş değil. Sosyal Medyada meşhur olan ve en çok resim çekilen nokta bu noktadır.




 Aspendos Antik Kenti:

Akdeniz coğrafyasının en iyi korunan Roma tiyatrosuna sahip. En parlak dönemini Roma Dönemi'nde yaşayan şehirdeki, 12.000 kişi kapasiteli bu görkemli antik tiyatro, Antik tiyatronun harika bir akustiği var. Ağustos ortasından Eylül ortasına, dolu bir konser & bale takvimi oluyor. Aspendos Antik Kenti'nin en göz dolduran kalıntısı antik tiyatro olsa da, tiyatronun arkasında kalan alanda, stadyum, agora, bazilika, anıtsal çeşme, meclis binası, su kemerleri, anıtsal tak, cadde, tapınak, hamam, sarnıçlar, dükkanlar gibi yapıların kalıntıları da var. Bizans Dönemi'ne kadar varlığını sürdüren şehir, Selçuklu Dönemi'nde bir kervansaray olarak kullanılmış. Sonrasında da atıl kalmış. 1930 yılında burayı ziyaret eden Atatürk, alanın restore edilip tekrardan açılmasını istemiş. Müze kart geçerli.





Manavgat Şelalesi:

Manavgat Nehri'nin sularının, 4-5 metre yükseklikten döküldüğü Manavgat Şelalesi Türkiye'nin en ünlü şelalelerinden biridir .Her ne kadar döküldüğü yükseklik fazla olmasa da yarattığı görsellik görülmeye değer. Şelalenin buz gibi bir suyu var. Etrafında  kafeterya, restoran, çay bahçesi, piknik alanı, kamp alanı var. Nehirde rafting imkanı da var .Antalya'daki en iyi rafting noktası yukarıda bahsettiğimiz Köprülü Kanyon. Giriş ücreti var. Otopark alanı da ayrıca ücretli.


 Düden Şelalesi:

 Düden Şelalesi çok enteresan, böyle şehrin içinde, etrafı binalarla çevrili bir yerde, semtin ortasından çağlayan bir şelale düşünün. Markete, durağa giderken yanından geçtiğin cinsten. İçinde gezilebilen bir de mağarası var. Daha da enteresanı ileride Düden falezlerden aşağı deniz dökülüyor. Denize dökülen Düden'i eğer Kaleiçi'nden tekne turuna çıkarsanız görüyorsunuz arabayla da yakınına gidilebiliyor. Gün batımında eşsiz fotoğraflar çekinebileceğiniz bir yer kesinlikle tavsiye ediyorum. 



Sandland (Açık Hava Müzesi):

Antalya'nın Lara Sahili'nde, sadece su kullanılarak yapılan devasa heykeller var desek .Dünyanın en büyük kum heykel etkinlikleri arasında yer alan Uluslararası Antalya Kum Heykel Festivali devasa boyutlarda yüzlerce kum heykelin sergilendiği bir açık hava müzesi. Hem kapladığı alan (10 bin metrekare) ve malzeme (10 bin ton nehir kumu) hem de katılan sanatçı ve üretilen eser bakımından dünyadaki sayılı etkinliklerinden. Elbette bu eserler sonsuza kadar kalıcı değiller, sergileme süresi bittiğinde kasten yıkılıyorlar.


Kurşunlu Şelalesi :

Antalya merkezine sadece 22 kilometre uzaklıkta yer alan ve bölgenin en çok ziyaret edilen doğal güzelliklerinden biri olan Kurşunlu Şelalesi, çevresini saran zengin bitki çeşitliliği ile tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alındı. Onlarca çeşit ağaç arasında 18 metre yükseklikten dökülen bembeyaz sularıyla her mevsim büyüleyici doğa manzaraları sunan Kurşunlu Şelalesi, yaz aylarında buz gibi sularıyla gelen turistlerin dikkatini çekiyor .7 tane minik şelaleler ve kaya göletine de sahip. 



Kekova Üçağız Köyü:

 Antalya’da gezebileceğiniz en büyüleyici yerlerinden olan Üçağız , Kekova Adası ve Simena (Kaleköy) arasında kalan gizli bir cennet. Arkeolojik sit alanı kapsamında korunan Üçağız ; salaş balıkçı restoranlarının sıralandığı küçük limanı, asırlık evleri, el değmemiş doğal güzelliği, sakin ve huzurlu atmosferiyle hayatın durduğu tarihi bir sahil köyü. Bölgedeki ender doğal limanlardan biri olarak tekne ve yat turizmi konusunda gelişen Üçağız Köyü’nün çevresinde gezerek antik sur kalıntıları, tapınaklar,, aile lahitleri ve deniz üzerinde etkileyici bir manzara sunan antik duvarların harika fotoğraflarını çekebilirsiniz. Gezinizden sonra Üçağız’ın sevilen balık restoranlarında taze deniz ürünleri ve günlük mezeler eşliğinde köyün benzersiz manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. 



Kaleköy & Demre:

 Bence Demre, Antalya'nın küçük ve en Özellikli yeri. Noel Baba Kilisesi'nin burada olmasının yanı sıra, 2. yüzyılda yaşanan depremlerle yerle bir olan Batık Şehir, onun tam karşısına düşen Kaleköy'de ise harika doğal ve tarihi zenginlikler, keyifli yeme-içme mekanları var. Temelde karadan ulaşımın olmadığı yerler ağırlıklı olduğundan, dilerseniz Kaleköy'den kanoya atlayıp hemen karşısındaki batik şehrin hazinelerini kano ile keşfedebilirsiniz. Kaleköy'ün liman bölgesindeki kalıntıların içinde yürüyerek geçebilir ve böylesine köklü bir tarihin yattığı yerde yüzebilirsiniz. Kaleköy'ün tepe noktasında küçük bir Amfi tiyatro da var. İşte orası denize karşı harika manzarasıyla ideal güneşi batırma noktası. Üşenmeyip, tabana kuvvet diyip kesinlikle yukarı çıkın pişman olmayacaksınız benden söylemesi☺


Kızılkule/Alanya:

Limana indiğinizde, hemen sağ  tarafta kalır. Adını yapımında kullanılan, koyu kırmızı renkteki taşlardan almış. Zaten rengi kızıldır. Bu sekizgen planlı yapı: Alanya'nın sembolüdür. Amaç: Denizden gelecek saldırılara karşı, limanı ve tersaneyi korumak. İnşaat sırasında belli bir yükseklikten sonra, taş blokları kaldırmak güç olduğundan, kulenin üst kısmı, pişmiş kırmızı renkli tuğlalarla örülmüş. Kule duvarlarında antik çağdan kalma, mermer bloklar, yer yer kullanılmış. Yükseklik ise 33 metre kulenin içinde: zemin dahil 5 kat var. 85 basamak taş bir merdivenle çıkılıyor. Kulede, tepeden alınan güneş ışığı birinci kata kadar ulaşıyor. Kulenin ortasında su sarnıcı görünüyor. Gidip görmenizi tavsiye ederim.


Yeme İçme

 Antalya bir turizm kenti olduğundan dolayı her çeşit restorana ev sahipliği yapar. Füzyon mutfağından yöresel lezzetlere kadar her şeyi bulmak mümkündür. Antalya'da dünya mutfaklarının tamamına turistik otel ve lokantalarında bulmak mümkündür. Kısacası Antalya'da her damak zevkine uygun lezzet bulmak mümkündür. Yörüklerin beslenme tarzının temelini, hayvancılık ve buğdaydan elde edilen besinler belirler. Kıyı şeridinde az da olsa yaş sebze üretilmesine karşın iç bölgelere gidildikçe buğday ve kuru sebze ağırlık kazanır. Yöreye has yerel yemekler: Kölle (buğday, fasulye, yer fıstığı ve bakla), sac kavurma, tandır kebabı, hibe, patlıcanlı cive, tahinli piyaz. Tatlılar: Patlıcan tatlısı, bergamut ve turunç pekmezi, arap kadayıfı, tahinli kabak tatlısı, patlıcan reçeli, turunç reçeli, karpuz reçeli.

 


  • Lezzet durakları
  • Mehmet'te karnınızı doyurun!
  • Börekçi Tevfik’te Serpme Börek Yiyin!
  • Mantar Evi Restoran’da Mantara Doyun!
  • Volkan Şişçi Kadir’in Yeri’nde Kuzu Şiş Yiyin!

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

- Özellikle yaz aylarında yüksek sıcaklık ve nem oranı sebebiyle susuz kalınması sağlığınızı kötü etkileyebilir. Öğle saatlerinde gölgede veya kapalı alanlarda geçireceğiniz vakitler sizi olası güneş çarpmalarından korur. Yanınızda su ve güneş kremi taşımayı ihmal etmeyin.

 -Yaz aylarında turist sayısındaki artış sebebiyle özellikle plajlarda eşya ve para çalınmasına karşı dikkatli olmak gerekiyor.

 - Şehir içinde yapacağınız gezilerde, özel araç ile geldiyseniz mutlaka otoparklara bırakın. Merkezdeki yol darlığı sebebiyle araçlar düzenli olarak yol kenarlarından çekiliyor.

Yapmadan dönme :

  • Kaleiçi'nde özgürce dolaşın.
  • Saat Kulesinin ihtişamına tanıklık edin.
  • Likya yolunda sıkı bir yürüyüşe hazır olun.
  • Çakırlar Köyünde bir gün geçirin.
  • Kentin ilk İslami eseri Yivli Minare' yi görmeden olmaz.
  • Dim Çayında piknik yapın.
  • Eski Antalya evlerini turlayın.
  • Oyma Pınar Gölünde tekne turu yapın.
  • Yanar taşı alevini yakından görün.
  • Antalya Deniz Biyolojisi Müzesinde yaşayan canlıları inceleyin.
  • Alanya Kalesine çıkın.
  • Demre'deki Noel Baba Kilisesine gidin.
  • Altın Beşik Mağarası milli parkında bot turu yapın.
  • Olimpos Teleferik ile Olimpos'un güzelliğine şahit olun.
TURLAR

  • Adrasan Sulu Ada tekne turu
  • Kemer tekne turu
  • Antalya-Salda Gölü-Denizli/Pamukkale turu

ÇOCUKLAR İÇİN UYGUN AKTİVİTELER

  • Antalya Oyuncak Müzesine gidin
  • Antalya Hayvanat Bahçesinde dostlarımızı ziyaret edin.
  • Ters Ev Aksiyon Parkı sizi şaşırtacak.
  • Aktur Parkında eğlenin
  • Kepez Masal Parkında Çizgi Film karakterlerini inceleyin.
  • Tazı Kanyon'un da fotoğraf çekinin.

YAZ İÇİN UYGUN AKTİVİTELER
  • Gömbe Yaylasında kaliteli oksijene doyun.
  • Sapa Dere Kanyonunda alabalık keyfi yapın.
  • Konyaaltı plajında serin sulara atlayın. 
  • Saklıkent Kayak merkezinde kayak yapın.
EKSTREM SPORLAR

  • Köprülü Kanyon’da Rafting Yapın!
  • Geyik bayırın' a tırmanın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder