19 Aralık 2022 Pazartesi

Bursa

 📌BURSA HAKKINDA

Marmara Bölgesi’nin Güney Marmara bölümünde yer almaktadır. Türkiye’nin en kalabalık dördüncü şehridir. Sanayinin kalbi olan kent, gelişmiş altyapısıyla çok önemli üretim ve ticaret merkezlerinden biridir. Bu özellikleriyle dikkat çeken Bursa, alternatif turizmin ise vazgeçilmez adreslerindendir. Nüfusu yaklaşık 3 milyon kişidir. Plaka kodu 16dır. Ortalama olarak ılıman bir bir iklim tipi hakimdir. Bu durum bazen bölgelere göre de değişiklik göstermektedir. Kuzeyde Marmara Denizinin yumuşak ve ılıman iklimi ağır basarken güneyde Uludağ’ın sert iklimi daha baskındır. Şehirde hem dağlık alanlar hem de ormanlık araziler yoğunluktadır. Çok büyük ve verimli ovaları, doğa harikası gölleri ve akarsuları vardır. 

Bursa Kültürü Örf-Adet Gelenek ve Görenekleri 


2014 yılından bu yana UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan bir şehirdir. Tarihi, sosyal yaşamı, mutfağı, halk oyunları ile başlı başına bir kültür şehridir. 

Bursa’nın Türk Kültür yaşamına kazandırdığı en önemli etkinliklerden biri Karagöz gölge oyunudur. Yörenin ünlü halk oyunu Kılıç Kalkandır. Yöresel oyunları ; sekme, çiftetelli düz oyundur. Cumhuriyet tarihinin ilk modern sinema ,tiyatro, konser salonları arasında yer alan Tayyare Kültür Merkezi 1932 yılında Bursa’da hizmete açılmıştır. 


Bursa’nın Ekonomisi 


Ekonomik anlamda Türkiye’nin en gelişmiş illerinden biridir. Özellikle otomotiv, tekstil, makine ve sanayi sektörlerinde söz sahibidir. Bursa gıda, tarım ve hayvancılık sektöründe de istikrarlı bir şekilde üretim sağlanmaktadır. Şehirde modern tarım aletleri, suni gübreleme, sulama ve ilaçlama ileri seviyededir. Bu sebeple Bursa kaliteli sebze, meyve üretiminde ülkemizin lider şehirlerindedir. Başta şeftali, çilek ve kestanesi çok meşhurdur. 


Bursa’nın Ulaşımı 


Anayol hatları üzerinde bulunan Bursa’ya kara, deniz ve havayoluyla ulaşım oldukça kolaydır. 


Kara yolu ulaşımı

 

  • İstanbul-Bursa arası yaklaşık 150 km ve 2 saat 20 dk 
  • Ankara –Bursa arası yaklaşık 390km ve 4 saat 30 dk 
  • Izmir- Bursa arası yaklaşık 345 km ve 4 saat  


Havayolu ulaşımı


Bursa'ya gitmek isteyenlerin belki de en konforlu ve en kısa yolculuk olan uçak yolculuğu, genellikle tercih edilen bir yöntemdir. Bursa'ya yakın illerden 30-45 dakikada, uzak illerden ise 1-2 saat de varmak mümkündür. Bursa Yenişehir Havalimanı ile il merkezi arası yaklaşık olarak 50 kilometredir. Havalimanında yer alan otobüs, minibüs, servis, taksi ve özel araç kiralama gibi ulaşım seçeneklerini tercih ederek kısa sürede il merkezine ulaşabilirsiniz.


Bursa'da ne yenir?


Coğrafi konumu, eski tarihi ve zengin kültürel mirasıyla Bursa'nın eski bir tarihe sahip olması ve çok kültürlü yönü Bursa mutfağının gelişmesinde en önemli faktörler arasındadır. Türkiye'de Bursa mutfağı denildiğinde akla ilk olarak İskender Kebabı gelse de durum bundan daha fazladır.

  • Pideli köfte
  • Mihaliç peyniri
  • Cevizli lokum
  • Bursa şeftalisi
  • Dağ çileği
  • Cendere baklavası
  • Kestane şekeri
  • Tahinli pide
  • İnegöl köfte
  • Uludağ pilavı
  • Muradiye çorbası
  • Ciğer sarması
  • Etli kereviz
  • Kestaneli lahana sarması
  • Kemalpaşa tatlısı
  • Cantık (Bursa'nın meşhur pidesi)

Kebapçı İskender (Mavi Dükkan)

Bursa denilince akla gelen ilk mekanlardan biri olan Mavi Dükkandır. Bursa'da açılan ilk İskender lokantası olma özelliği taşımaktadır. Önünde uzun kuyruklar oluşan dükkanın İskender'i özel sosu ve tereyağı ile hazırlanır. İskender kebabın etleri günlük olarak hazırlanıp meşe kömüründe pişirilmektedir. Lezzetli olması da işte buradan gelir.


Akay Çiğbörek ve Mantı Salonu

Eski Bakırcılar Çarşısı'nda 1962 yılında açılmıştır. Küçük ve esnaf lokantasıdır. Bursa'nın hatta Türkiye'nin ilk çiğbörek restoranlarından biri olma özelliğini de taşımaktadır. Çiğbörek ve mantının yanı sıra zengin börek ve kahvaltılık seçeneklerini müşterilerine sunmaktadır. Akay Çiğbörek, Bursa'da kendi çapında ün yapmıştır.




Koza Han


1492 yılında 2. Bayezid tarafından yaptırılmıştır. Orhan Cami ve Ulu Cami arasındaki alanda bulunur. 650 yıllık geçmişe dayanmaktadır. Burada önü revaklı, iki kapaklı kesme taştan hanlar bulunur. Koza Han eskiden olduğu gibi bugün de Bursa'nın ipek ve ticaret merkezidir. Üst katında 45, alt katında 50 oda olmak üzere toplam 95 odadan oluşmaktadır. Sabah kahvaltıları, Bursa yemekleri, İskender kebap, ızgara ve envai çeşit yemeğin bulunduğu restoranlarda yemek yemenin zevki başka olacaktır.



Bursa'da Gezilecek Yerler


Tayyare Kültür Merkezi


Sanat merkezi 1934 yıllında Teyyare Cemiyet (Türk Hava Yolları) tarafında yapılmıştır. 1945 yıllında Bursa Belediyesi tarafında satın alınan bina uzun yıllar sinema olarak kullanılmış.  1991 yıllında  eski özgünlüğüne geri döndürme ile ilgili çalışmaları yapıldı. 1995 yıllında tamamlanan bina tekrar Kültür Merkezi olarak açıldı. Bu bina kültür merkezlerin içinde en sade en dikkat çekici örneğidir. Kültür merkezinde 700 kişilik konser ve gösteri yeri, 3 sergi alanı ve 100 kişilik toplantı salonları ile hizmet vermektedir.





Bursa Ulu Cami


20 tane görkemli kubbesiyle Bursa denilince ilk akla gelen simgedir. Osmangazi ilçesi Ulucami caddesinde şehrin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Hanlar bölgesinde yer alıyor. 1440 yılında inşa edildi. 1855 yılında yaşanan depremden sonra yenilendi. Osmanlı çok ayaklı cami mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. 20 kubbesi, 16 köşesi şadırvanları, iç alanı süsleyen çinileri minyatürleri ve ahşap oymalarıyla görülmeye değer bir güzelliğe sahip. Bursa gezilerinde kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir.


 


Yeşil Cami/ Yeşil Türbe


Yeşil Camii ve Yeşil Türbe, Osmanlı erken dönem mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Türkiye'deki ender ters t planlı camilerden biri ve Bursa’nın en çok ziyaret edilen camilerinden. Türk taş oymacılığı sanatı ve çinileri konusunda mükemmellik derecesine varan işçiliğiyle ünlü caminin kubbeleri de bir zamanlar çinilerle süslüymüş.  Yeşil Camii, özellikle kutsal günler ve dini bayramlarda tamamen doluyor.



Bursa Atatürk Evi Müzesi

Çekirge Caddesi üstünde çam ağaçları arasında 19. yüzyıl sonlarında inşa edilen tarihi köşk, Atatürk'ün Bursa'da kaldığı yer olmasıyla ünlü ve 1973 tarihinde Cumhuriyet'in 50. yılında müzeye dönüştürülerek ziyarete açıldı. İki katlı ve ahşap yapılı olan evin 1. katında mobilyaları ve antikalarla süslü dinlenme odası, ikinci katında ise çalışma odaları ve yatak odaları bulunuyor.




Soğanlı Botanik Park

Bursa'nın en sevilen yeşil alanlarından biridir. 1998 yılında hizmete açılmıştır. 150 farklı türden 8000 ağaç, endemik bitki türleri ve çeşitli çiçek bahçeleriyle süslü. Rengarenk manzarasıyla harika bir gezi fırsatı sunuyor. Açelya ve orman gülü bahçelerinde güzel fotoğraflar çekinebilirsiniz.



Bursa Hayvanat Bahçesi


100 farklı türden 1000 den fazla hayvana ev sahipliği yapan Bursa Hayvanat Bahçesi, sokak hayvanlarına bakım, beslenme ve koruyucu hekimlik hizmetleri de veriyor. Afrika pengueni, beyaz gergedan, kırmızı kanguru gibi soyu tükenmekte olan hayvanların yanı sıra aslan, kaplan, zürafa, timsah ve anakonda gibi pek çok vahşi hayvanı da yakından görebilirsiniz.



Kale Sokak 


Osmanlı sokağı olarak da bilinen Kale sokak, nostaljik evleriyle ünlü bir yer. En güzel fotoğraf noktalarından biri olan Kale Sokak'ta Şehadet Camisi'nden Saltanat kapıya kadar  uzanan yolda keyifli ve geçmişe götüren bir yolculuk yapabilirsiniz.



Irgandı Köprüsü

Türkiye'de görülen en ilginç köprülerden biridir. 1442 yılında inşa edilen tek kemerli köprünün üstünde geleneksel Osmanlı mimarisi ile inşa edilmiş 32 tane dükkan eşi benzeri olmayan bir manzara sunuyor. Irgandı köprüsünde harika fotoğraflar hem de üstündeki tarihi dükkanlardan alışveriş yapabilirsiniz.



Balibey Han 

Bursa'nın tarihi ilçelerinden biri olan Osmangazi’de yer alan Balibey Han kapalı çarşı'daki dükkanlara mal vermek için 15. yüzyılda inşa edilmiş  64 odalı 3 katlı bir yapıdır. Şehrin ortasında etkileyici mimarisiyle hemen dikkat çekiyor. Özellikle geceleri aydınlatıldığında ve kış aylarında karlar altında fotoğraflarını çekebileceğiniz manzara sunuyor. Balibey Han içinde hizmet veren el sanatları dükkanlarında ise yüzlerce yöresel ürün bulabilirsiniz.



Ulubat Gölü


Günümüzdeki Ulubat Gölü'ne eski zamanlarda Odryses çayı dökülmektedir. Bu dönemde Ulubat Gölü'nün çevresinde ise Melde Krallığı yer almaktadır. Günün birinde Melde Krallığı, Apollino krallığından kızlarını oğullarına istemiştir. Apollino krallığının kızı ise Melde Krallığındaki oğlanda gönlü olmadığı için evlenmeyi kabul etmemiştir.Bu olayın sonucunda Apollino Kralı kızını Melde Krallığından koruma ihtiyacı duymuştur. Bu amaçla Ulubat Gölü'nün çevresine saray yaptırmıştır. Bu yapılan saray da günümüze kadar gelerek Ulubat Gölü'nün hikayesini oluşturmuştur.Bu göl dip canlılar,  balık ve kuş çeşitleri bakımından da zengin içeriklidir.Uluabat Gölü; ringa, tatlı su kefali, yayın ve kerevit balıklarıyla dolu olduğu için küçük sandallarla çıkılan balık avına turları ve olta balıkçılığı yapmak için de güzel yer.

Pelikanlarıyla ünlü Uluabat Gölü’nde ak balıkçıl, karameke ve leylek gibi onlarca çeşit kuş türü arasında temiz havada keyifli doğa yürüyüşleri yapabilir, her mevsim düzenlenen tekne gezileriyle gölün sunduğu muhteşem doğa manzaraları eşiğinde güzel bir gün geçirebilirsiniz.



Gölyazı


 Bir köprü ile karaya bağlanan Gölyazı’nın tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanıyor. El değmemiş doğası ve büyüleyici göl manzaralarıyla birçok filmin sahnesi olmuştur. Binlerce yıllık surlarla çevrilmiş göl kenarlarında sıralanan rengarenk balıkçı tekneleri, Arnavut kaldırımlı şirin sokaklarını süsleyen taş ve ahşap mimarili Osmanlı evleri ile harika fotoğraflar çekebilirsiniz.  Gölyazı'nda yapılabilecekler;

  • Sahilde ve asırlık çınar ağaçları altında organik ürünlerle köy kahvaltıları yapmak 
  • salaş balık restoranlarında rakı balık ziyafetleri 
  • tekne ve sandal gezilerine 
  • balık avlama turları
  • özellikle ilkbaharda su seviyesinin yükselmesiyle bir bölümü suların altında kalan ağaçların ve beldenin ünlü pelikanlarının güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.


Ağlayan Çınar 

Bursa'nın en sevilen beldelerinden biri olan Ağlayan Çınar, 150 yaşında olduğu tahmin edilen ve hala yaşayan bir ağaç. Rum bir kızla Türk bir gencin Kurtuluş Savaşı sonrası yaşanan mübadele sırasındaki hüzünlü aşk hikayesine de konu olan Ağlayan Çınar’ın çevresindeki çay bahçesinde çayınızı yudumlayabilir, asırlık çınar ağacının gölgesinde dinlenebilir ve ağacın insan boyutundaki devasa kovuklarının içinde ilginç fotoğraf çekebilirsiniz.


Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi

Osmangazi ilçesinde 2018 yılında ziyarete açılan ve dünyanın tam panoramik en büyük müzesi olan, etkileyici mimarisi ve zengin koleksiyonları ile dünya çapında büyük ilgi görüyor. Osmanlıların beylikten imparatorluğa uzanan yolculuğunu detaylı bir şekilde panoramik sergilerle anlatılıyor.


Uludağ

Uludağ, 2543 metre yüksekliğiyle Marmara Bölgesi’nin en büyük dağıdır.1933 yılında kurulan ilk oteliyle kış turizmi alanında gelişmeye başlayan Uludağ, günümüzde kayak yapmak için Türkiye’de en çok tercih edilen yerlerden biri. Doğal güzellikleri özenle korunan ve çevresini saran Uludağ Milli Parkı’nda doğa yürüyüşü, dağ bisikleti, kaya tırmanma, dağcılık ve kampçılık gibi pek çok spor yapabileceğiniz Uludağ; uluslararası standartlarındaki kayak merkezleri, 5 yıldızlı otelleri, orman köşkleri ve bungalov otelleriyle sevilen bir yer. Sadece kış aylarında değil, ilkbahar ve yaz aylarında da fotoğraf çekebilir bisiklet turu yapabilirsiniz.



Cumalıkızık Köyü

2014 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabul edilen Cumalıkızık Köyü, 700 yıldan uzun tarihi ve Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini görebileceğiniz köy evleri olan harika bir yer. Uludağ'da yer alan Cumalıkızık Köyü, ahşap, kerpiç ve taş mimarili yüzlerce yıllık tarihi evleri, Bursa yemeklerinin tadına bakabileceğiniz küçük restoranlar ve konaklayabileceğiniz küçük pansiyonlar ile hem günlük hem de birkaç gün kalmak için tercih edilen mekandır. Cumalıkızık Etnografya Müzesi’nde köy halkının  günlük yaşamından kareler ve kişisel eşyalar görebilir veya asırlardır hizmet vermeye devam eden tarihi Cumalıkızık Camii'ni ziyaret edebilirsiniz.




Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi

Türkiye'nin ilk ve tek Anadolu arabaları müzesi olarak 2002 yılında ziyarete açılan Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, otomobil sevenlerin kesinlikle gitmesi gereken yerlerden biridir.
Kurulan koleksiyonlarında geleneksel araba atölyeleri, tarih boyunca geliştirilen çeşit çeşit tekerlekler, Anadolu'da kullanılan birbirinden ilginç motorlu ve motorsuz araçlar gibi birçok ilginç sergiyi yakından inceleyebilirsiniz. 



Karagöz Müzesi 

Osmanlı ve Türk tarihinin en tanınan karakterleri arasında yer alan Karagöz ve Hacivat’a adammış çok güzel bir müze. Bursa'nın sembollerinden biri haline gelen Karagöz ve Hacivat'ın anısına 1997 yılında ziyarete açılan Karagöz Müzesi'nde Karagöz ve Hacivat'ın devasa heykeli ve temsili mezarları  dikkat çekiyor.


Bursa'dan Alınabilecek Hediyeler

  • Bursa temalı çanta, kupa, magnet
  • İpek kumaş 
  • Kestane şekeri
  • İznik çinisi
  • Bursa şeftalisi                                                                                                                                                                                                                                                                                        Yapmadan dönme;
  • Bursa'da alışveriş
  • Uludağ' da kayak yapmadan,
  • İskender kebabı, kestane şekeri ve kemalpaşa tatlısı yemeden,
  • Bursa ipeği satın almadan dönmeyin:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder