📌İZMİR HAKKINDA
Türkiye'nin en güzel şehirlerinden biri olan Ege'nin incisi İzmir, Anadolu Yarımadası'nın batısında, Ege denizinin kıyısında konumlanmaktadır. Ülkemizde İstanbul ve Ankara'dan sonra en büyük üçüncü şehirdir. Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan İzmir'de hem tarihi hem de turistik bakımından gezip görülecek birçok yer bulunmaktadır.
Ziyaret İçin En İyi Zaman?
Akdeniz İklim' ine sahip olan İzmir yılın her mevsimi ziyaret edilebilir bir şehirdir. Lakin yine de İzmir seyahati için en popüler zaman aralığı Mayıs-Eylül arasıdır.
Nasıl Gidilir?
İzmir'e demir veya karayoluyla da gitmek mümkün. Ancak en hızlı ve en pratik yol elbette havayolu. İstanbul'dan İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na; Atatürk Havalimanı'ndan günde 40, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan ise 35 karşılıklı sefer yapılıyor. ülkemizdeki tüm havayolu şirketlerinin İzmir'e direkt uçuşu var. Yolculuk ise yaklaşık bir saat sürüyor. Yaz aylarında, özellikle son ana bırakırsanız uygun fiyatlı bilet bulmak pek mümkün değil. Kışın ise fiyatlar oldukça makul. Tek bilet fiyatına gidiş-dönüş biletinizi alabilirsiniz.
İzmir Ekonomisi
Kentte, tarıma dayalı sanayi kolları oldukça gelişkin. Tekstil, konfeksiyon, gıda, içki, bira, tütün yem sanayi en önemli iş kolları arasında. Bunların dışında, demir-çelik, petrokimya, otomotiv, çimento, ayakkabı, gübre, tarım makineleri ve seramik sanayi iç ve dış pazara yönelik olarak üretim yapıyor.
Liman kenti olmasının yanında, hammadde kaynakları, nitelikli işgücü ve ulaşım olanaklarının genişliği, sanayinin gelişmesine olanak vererek İzmir’i bölgenin ticaret merkezi konumuna getirmiş durumda. Sanayi sektöründe üretilen mallar, dünya standartları ölçüsünde kaliteye sahip.
Önemli Yerler / Gezilecek Yerler
Tarihi Saat Kulesi:
Fotoğraflarda, kartpostallarda görmeye aşina olduğumuz, İzmir'in simgesi haline gelmiş Saat Kulesi, İzmirlilerin buluşma, turistlerin ise fotoğraf çektirme noktası. Konak Meydanı'ndan bulunan 25 metre yüksekliğindeki bu kule, Osmanlı mimarisinden izler taşıyor. Yılbaşı, Cumhuriyet Bayramı gibi özel günlerde İzmirlilerin toplandığı ve bir arada kutlama yaptığı meydanı, günün 24 saati gezebilirsiniz.
Kemeraltı Çarşısı:
Şehrin en önemli ticaret merkezlerinden olan çarşıda; baharatçı, demirci, çivici ve kömürcü dükkanlarının yerini bugün hediyelik eşya satan mağazalar, sinema salonları, kafeteryalar almış. Yolunuz çarşıya düşerse İstanbul'daki Mısır Çarşısı'na benzeyen Kızlar ağası Hanı'nda Türk kahvesi içmeyi unutmayın.
Konak Meydanı'ndan yürüyerek ulaşabileceğiniz Konak Pier, bu bölgenin en popüler mekanlarından. içerisinde çok sayıda kafe, restoran ve mağaza bulunun yapı, adeta bir kültür merkezi havası taşıyan mekan, bir sinema salonuna da ev sahipliği yapıyor.
Tarihi Asansör:
İzmir'in en çok turist çeken noktası burası. Mithat Paşa Caddesi'yle Halil Rıfat Paşa Caddesi arasında işleyen iki asansör, misafirlerine 58 metrede muhteşem bir İzmir manzarası sunuyor. Tarihi Asansör, İzmirlilerin "asansör çıkmaz sokağı” denilen tarihi yapının terasında, dinlenmek ve manzaranın keyfini çıkarmak isteyenler için bir kafe ve restoran bulunuyor.
İzmir Arkeoloji Müzesi:
Tarihi Asansör' e çok yakın olan, Konak'taki Bahri Baba Parkı'nın içinde yer alan müzede, İzmir ve çevresinde bulunan binlerce yıllık tarihi eserleri görmeniz mümkün. Giriş ücreti makul; Müze kart 'ı olanlara ise bedava. Buraya kadar gelmişken arkeoloji müzesinin hemen yanı başındaki İzmir Etnografya Müzesi'ne de uğrayın.
İzmirlilerin doğayla iç içe olmak ve piknik yapmak için tercih ettikleri bir tesis burası. Alsancak'tan kalkan otobüslerle 10 dakikada ulaşabileceğiniz tesislerde, teleferikle yolculuk yaklaşık 2,5 dakika sürüyor. İndiğiniz noktada ise sizi manzaranın tadını çıkarabileceğiniz bir seyir terası karşılıyor. Terasta, ayrıntılara düşkün olanlar için dürbünler de var.
İzmir'de muhakkak görülmesi gereken yerlerden birisi de Efes Antik Kenti. Helenistik döneminden Osmanlı'ya kadar geçen sürede her daim nefes almış bir yerleşim. Efes Antik Kenti'nin en çok dikkat çeken bir diğer yapısı ise Celsus Kütüphanesi. UNESCO Dünya Miras Listesi bunlar dışında antik dönemlerin en heybetli açık hava tiyatrosu da Efes Antik Kenti bünyesinde yer alıyor. Görmenizi tavsiye ederim.
İzmir'e bağlı Selçuk ilçesinde bulunan bu tarihi kale Efes Antik Kenti'nin ilk yerleşim yeri olan bölge üzerinde kurulmuş. Kale yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun olarak ziyaret edilen mekanların arasında yer alıyor. Kaleyi gezerken tarihi dönemler arasında bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Döşemeli taş sokaklar, sarnıçlar, surlar... Hepsi tarihe tanıklık etmiş kalıntılar. Ayrıca kale içerisinde bir de cami mevcut. Zirve noktasında ise eski bir kilise kalıntısı yer alıyor. Şehre hakim bir konumda yer alan Selçuk Kalesi'nin manzarası görülmeye değer. Kaleyi ziyaret edecekseniz fotoğraf makinenizi de yanınıza alin. Oldukça güzel kareler yakalayabilirsiniz.
Şirince Köyü, İzmir gezilecek yerlerin en bilinenlerinden. Yıllardır bolca ziyaretçisi bulunan köy asıl popülaritesine 2012 yılında kavuştu. Maya takvimine göre kopan kıyamet sonrası dünya üzerinde canlı kalacak tek yer olduğuna inanılan Şirince o tarihten bu yana ziyaretçi sayısını her yıl daha da arttırıyor. Dar ve taş döşeli sokakları, beyaz evleriyle Şirince’nin farklı atmosferi misafirlerini içine çekiyor. Yolunuz düşerse köye özgü Şirince şaraplarından da alabilirsiniz.
Çeşme İlçesi Türkiye’nin batısında üç tarafı denizlerle çevrili kendi adını taşıyan yarımadanın üzerinde ve en ucunda kurulmuş güzel bir ilçedir. Toprakları doğudan Urla İlçesine, güney ve batıda Ege Denizi, Kuzeyde Karaburun İlçesi ile çevrili olan Çeşme İzmir’e 80 Km. Yunanistan’ın Sakız Adasına da 8 mil uzaklıktadır.
- Çeşme Merkez
- Çeşme Marina
- Çeşme Kalesi
- Çeşme Müzesi
- Çeşme Çarşısı
- Tarihi Kervansaray
- Etli Ekmek Dolması
- İzmir Bombası
- İzmir Köfte
- Boyoz
- Sütlü Dilbalığı
- Patlıcanlı Silkme
- İzmir Lokması
İzmir'de gecenin kalbi Alsancak ve Karşıyaka'da atıyor. Alsancak daha makul eğlence seçenekleri sunuyor. İzmirliler özellikle kış aylarında hafta sonları, kafe-restoranlarda başlattıkları eğlenceyi, ilerleyen saatlerde bar ve kulüplerde sürdürüyor. Bar ve kulüpler genelde saat 22.00 gibi açılıyor.
Alışveriş/Ne Alınır?
Kemer altı, alışveriş yapmak, özellikle de hediyelik eşya almak isteyenlerin uğrak noktası. Günün hemen her saati canlı ve hareketli olan çarşıda, hem hesaplı hem de birbirinden güzel hediyelikler bulabilirsiniz. Özellikle hediyelikte, pazarlık yapmayı ihmal etmeyin derim. Antika, el dokuması halı ve elişi seramikler için doğru adres, Kızlarağası Hanı.
Festival/Fuar
- İzmir'de yıl boyunca eğlenceli mi eğlenceli, kimi yöresel/geleneksel kimi sanatsal pek çok festival düzenleniyor. En çok ilgi görenler ise şöyle:
- Uluslararası Kukla Festivali: Dünyanın dört bir yanından kukla tiyatrolarının tüm hünerlerini sunduğu festival her yıl mart ayında düzenleniyor.
- Mart Dokuzu Ot Festivali: Her sene mart ayında düzenlenen ve geleneksel beslenmeyi, iyi, temiz ve adil gıdayı öne çıkarmayı hedefleyen etkinlikte pek çok yöresel lezzeti tadabilirsiniz.
- Çocuk Festivali: 23 Nisan haftası düzenlenen ve müzikal, palyaço gösterisi, uçurtma şenliği ve dans gösterilerinin renklendirdiği etkinliğe özellikle çocuğu olanlar mutlaka katılmalı.
- Bornova Kiraz Festivali: Kiraz yetiştiriciliğini teşvik etmek amacıyla haziran ayında düzenlenen etkinlik; yarışmalar, konserler ve halk oyunlarıyla oldukça şenlikli geçiyor.
- Uluslararası Müzik Festivali: Her sene temmuz ayında düzenlenen festivalde, klasik müzikten baleye güzel sanatların en başarılı örneklerini izlemeniz mümkün.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kadife kale, Ballı kuyu ve Buca, İzmirlilerin dahi çekinerek dolaştığı semtler. Gündüz saatlerinde bile yankesicilik veya taciz olaylarının görüldüğü bu noktalara girerken çantanıza ve yalnız olmamaya dikkat edin. Geceleri ise Alsancak'ta kafe-barların olduğu ara sokaklar ve Kıbrıs Şehitleri Caddesi, temkinli olunması gereken noktalardan.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder