20 Aralık 2022 Salı

Bartın

 📌BARTIN HAKKINDA

-Karadeniz Bölgesinin batı tarafında bulunan bir ildir 1991 yılın da Zonguldak’tan ayrılarak 74. il olmuştur. Toplamda dört ilçe, sekiz belde ve 265 de köyü olan il, yaklaşık 201 bin nüfusa sahiptir.

-Karadeniz ikliminin hakim olarak görüldüğü Bartın'da hemen hemen her mevsim yağış vardır. Yaz ayları serin kış ayları ise ılık geçmektedir. 

-Geziye  gidebilecek en uygun zamanlar  Haziran, Temmuz, Ağustos aylarıdır. 

-Bartın  köklü  tarihi , yemyeşil ormanları, asırlık çınarları, renkli ahşap evleri, dar sokakları  ve turistik mekanları ile Karadeniz’in küçük ve şirin sahil şehridir.

 Bartın’ın Ekonomisi

Bartın ekonomisindeki en büyük pay tarım ve hayvancılık sektörlerine aittir.

-Şehrin iklimi tarım için çok elverişlidir fakat tarıma uygun arazilerin engebeli ve küçük parçalar halinde olması makine kullanımına engel oluşturuyor. Böyle olunca da düşük verim ve yüksek maliyet nedeniyle Bartın’da tarım tam gelişim gösteremiyor. Yem bitkileri ve sebze ve meyve üzerine yoğunlaşıyorlar. İlin  başlıca  tarım ürünleri buğday, mısır, domates, karalahana ve biberdir.

-Hayvancılık sektöründe ise, küçükbaş ve büyükbaş yetiştiriciliği bal üretimi ve balıkçılıktır.

-Sanayi alanında tam gelişmiş bir il değildir. Şehrin sahil kesiminde Tarla ağzı , Amasra, Kurucaşile ve Arıt bölgeleri geniş kömür yataklarıyla kaplı fakat henüz yeterli yatırım ve girişim olmadığı için bu kaynaklardan yararlanılamıyor.

Bartın ‘a Ulaşım

-Bartın’a nasıl gidilir sorusu en çok sorulan sorulardan biri  İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerden Bartın’a düzenli olarak otobüs seferleri yapılmaktadır. Bartın otogarı şehir merkezine yaklaşık 8km uzaklıkta.

  • İstanbul-Bartın arası yaklaşık 450 km. 5 saat 30 dk
  • Ankara-Bartın arası yaklaşık 300 km 3 saat 30 dk
  • İzmir-Bartın arası yaklaşık 800 km 9 saat

Havayolu ulaşımı

Bartın il sınırları içerisinde hava alanı bulunmamaktadır. En yakın  yer Zonguldak Çaycuma  havalimanı şehir merkezine 35 km uzaklıktadır.

Deniz yolu ulaşımı

Şehir merkezine yaklaşık 11 km mesafede bulunan Bartın limanı yük ve yolcu taşımacılığında uluslararası liman olarak hizmet vermektedir.

 Bartın'dan alınabilecek hediyeler

1-Bartın tel kırma yazmaları.

2-Yöresel kıyafetler

3-Kurucu şileden çekicilik sanatı ile hazırlanan gemi maketleri

4-Galla pazarından organik meyve ve sebze 



Amasra’dan alınabilecekler

Yörenin kendi üretimi olan baharatlık, tuzluk, nihale peçetelik gibi kalemlik anahtarlık masaj aletleri, şimşir kaşık da burada en çok alınan hediyeliklerdendir.


Bartın’da Gezilebilecek Yerler


SEYİR NOKTALARI;

1-Ağlayan ağaç

Ağacın ismi 300 ile 350 yıllık selvi ağacı deniz ve havadan almış olduğu nemi, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yağmur damlası şeklinde geri verir. Bu nedenle ilkbahar ve sonbahar aylarında görülmeyi hak eden bir yerdir.

Bulunduğu konum ile harika bir manzaraya sahip içeceğinizi yudumlarken karşınızda yer alan Tavşan Adası, Atatürk tepesi ve Büyük limanı seyredebilir ve denizin keyfini çıkartabilirsiniz. Bu güzellikleri daha yakından görebilmek için çay bahçesinden dürbün kiralayabilirsiniz. Dönerken yolun kenarında kurulan standlarda yerli yöre halkının el işçiliği ile yapılan ürünlerden satın alabilirsiniz.




2-Bakacak Tepesi

Amasra’nın tüm güzelliğini ayaklar altına alan yerdir. Buranın hikayesi Fatih Sultan Mehmet’in “Lala lala çeşhm-i cihan bu mu ola? Diye bahsettiği yerdir. Tepede bir dürbün bulunmaktadır. Bu dürbünle yelkenli gemileri, balıkçı teknelerini ve marinayı daha yakından gözlemleyebilirsiniz.



PLAJLAR;

1-Güzelcehisar Koyu

Karadeniz bölgesinin en büyük sahilleri arasında başı çeken bir sahil oluyor. İnce kum yapısına sahip olup, deniz sığ başlayarak ileri doğru gittikçe derinleşiyor. Dikkat etmekte fayda var. Çevresinde herhangi bir yerleşim yeri olmayışı sebebiyle doğal güzelliğini kaybetmeyip günümüze kadar gelmiştir.

2- İnkum Plajı 

Doğa ile denizin kavuştuğu inkum plajı, hoş bir güzelliğe sahiptir. Temmuz ve Ağustos aylarında yoğunluğla bilinmektedir.

Bölgede konaklayabileceğimiz bir sürü alan mevcuttur. Bunların aynı sıra yiyecek ve içecek ihtiyaçlarımızı da karşılayabileceğimiz işletmeler bulunmaktadır. Ayrıca iğne yapraklı çam ormanlarının altında bulunan piknik alanlarında mangal keyfi yapabilirsiniz.



3-Mugada

Sahip olduğu doğası bakımından huzura kavuşabileceğiniz bir yer. Temel ihtiyaçlarımızı karşılayabileceğiniz market ve yeme-içme mekanlarında da hoş vakit geçirebilirsiniz.




4-Amasra

Diğer bilinen adıyla Çakraz Plajı, 1 buçuk kilometre uzunluğundadır. Burada tüm seçenekler mevcut yeme-içme ve eğlence ihtiyaçlarınızı da karşılayabilirsiniz. Çekiciler çarşısından hediyelik eşyalarda alabilirsiniz.

ADALAR

Tavşan Adası

Amasra Kemere Köprüsünün tam karşısında bulunmaktadır. Karayla hiçbir bağlantısı bulunmamaktadır. Adada Cenevizlilerden kalan Bizans Kilisesi bulunuyor. İsmi, uzun zaman önce halk tarafından adaya bırakılmış olan ve hala var olan tavşanlardan almaktadır. Adanın en uç kısmında bulunan bir kaya kavuğunun şöyle bir hikayesi var; eski zamanlarda hastalık geçiren insanlar buraya gelerek iyileşeceklerini umarmış. Diğer bir ucunda ise bir mağara bulunuyor.



DOĞA İÇİNDE GEZİLECEK YERLER;

PARKLAR

1- Balamba Tabiat Parkı

Merkezde yer alan Balamba Tabiat Parkı 13 bin hektar büyüklüğe sahiptir. Tabiat parkı içerisinde yok yok. Çocuklar için oyunlar, yürüyüş parkurları, piknik alanları, voleybol sahası, restoran, çay bahçesi ve çeşitli organizasyonların yapıldığı alanlara sahip bir parktır. Ailenizle, arkadaşlarınızla, sevdiklerinizle güzel bir kahvaltı yapabileceğiniz yer. Köy gözlemesi, su böreği ve serpme ekmeğinin tadına bakmayı unutmayın.

2- Ahatlar Tabiat Parkı

2011 senesinde tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. Herhangi bir alanla çevrilmemiş olup, sınırları belli değildir. Dilediğiniz gibi piknik yürüyüş ve doğa sporları yapabilir biraz daha aşağıya doğru ilerlerseniz deniz kenarına kadar inebilirsiniz.

3-Küre Dağları Milli Parkı

Karadeniz’in batısında yer alan Küre Dağları’nda yer alan milli park, plato özelliğindedir. Parkın içerisinde herhangi bir yerleşim yeri mevcut değildir.

Dağların içerisinde; orman, akarsu, çayır ve mera, maki, kayalık alanlar ve mağaralar, kıyı ve geleneksel tarım alanları gibi çeşitlilik bulunuyor. Milli parkın içerisinde; doğal ormanlar, mağaralar, kanyonlar, şelaleler, jeolojik özellikleri ve yaban hayatı ile milli park statüsünde olması için fazlasıyla yeterli şeylere sahip.



ŞELALELER

Göldere Şelalesi

Bartın’ın Kurucaşile’nin Kanatlı Köyü’nde bulunan Göldere Şelalesi, Karadeniz Bölgesi’nin en güzel yerinde bulunuyor. Yaklaştıkça şakır şakır akan şelalenin sesini duyarken vardığınızda göreceğiniz manzara karşısında mest olabilirsiniz. Buz gibi akan sudan faydalanmayı ihmal etmeyin!



Ulukaya Şelalesi

Küre dağları’nın yamaçlarında bulunuyor. Şelale’nin döküldüğü noktada 30-40 metre büyüklüğünde bir gölet oluşmaktadır. Ulus Çayı ile birleşen şelale, oluşturduğu panoromik görüntü ile görülmeye değer bir nitelik taşıyor.

Bir rivayete göre büyük bir taşın içerisinde doğan şelalede, denilene göre buraya gelip suyunu içen kişi aşk acısını unuturmuş. Treeking seven doğa sporcuları için elverişli bir ortam sunan yerde, piknik yapma imkanı da bulunmaktadır. Şelale’nin bulunduğu Ulukaya Köyü’nde kurulan organik pazara uğramanızı tavsiye ederim.



YAYLALAR;

 Uluyayla

Bartın’ın Ulus ilçesine 27 kilometre uzaklıkta olan Uluyayla, Göktepe ile Ovacuma arasında eğimli bir arazide bulunuyor. Bu ormanda; sarıçam, kayın, titrek kavak, meşe ve gürgen ağaçlarının oluşturduğu sarılı turunculu görüntüyle kartpostal görüntüsü oluşturuyor. 30 kilometre uzunluğuna sahip Eldeş Vadisi bulunuyor. Özellikle profesyonel trekking yapanlar için oldukça uygundur.



Mağaralar

Gürcüoluk Mağarası

Amasra ilçesinin Makaracı köyünde bulunmaktadır. İçerisinde barındırdığı damlataş sütunları odaları oluşturuyor olup; sarkıt sütun ve dikitler sizi bambaşka yerlere götürecek. Toplamda 15 odadan oluşan mağara; gri, krem ve bej arasında değişen rengarenk oluşumlardan oluşması ilgi çekici kılmaktadır. Sıcaklık seviyesi düşüktür ve gezi yaptığınız sırada nefes almakta zorluk yaşayabilirsiniz. Bunun sebebi karbondioksit oranı fazladır. Öyle ki astım hastalarına iyi geldiği sanılmaktadır. 



YAPMADAN DÖNME !!!

-Kemere köprüsünü mutlaka ziyaret et.

-Ağlayan ağaç ya da Direkli Kaya da manzarayı seyret.

-Birbirinden ayrı meşhur plajlarına ayrı ayrı git ve denizin, güneşin keyfini sür.

-Çekiciler çarşısından hediyelik eşyalar ve galla pazarından organik meyve ve sebze mutlaka al.

-Güzelcehisar koyunda kamp yap, doğayla iç içe ol.

-Barış Akarsu parkında bankta oturup deniz manzarasını seyredin.

-Ulukaya şelalesi ve kanyonunda çıkan kaynak suyun tadına mutlaka bak.

-Amasra da tekne turuyla eğlenceli dakikalar geçirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder