19 Aralık 2022 Pazartesi

İstanbul

  

📌İSTANBUL HAKKINDA

İstanbul, gezmek için günlerin hatta haftaların yetemeyeceği güzel şehir. Tarihi yerler, doğal güzellikler ya da kültürel gezi ne ararsanız bulabileceğiniz bir kent. Uzun yıllar Bizans ve Osmanlı imparatorluklarına başkentlik yapmış, Türkiye’nin de ticaret ve kültür başkenti. 14 milyonu aşkın nüfusuyla dünyanın en büyük beşinci şehri. Zaten İstanbul’un tek handikabı da kalabalığı ve trafiği. Sakin ve hafta içi mesai saatleri içerisinde daha rahat gezebileceğiniz İstanbul, aynı zamanda iki yakada kurulan ve içinden deniz geçen tek şehirdir. Bir yanı Avrupa kıtasında, bir başka yanı da Asya kıtasında yer alır. İki kıta arası ulaşım köprüler, vapur ya da Marmaray yani boğaz tüneliyle gerçekleşir.

İstanbul'a Ne Zaman Gidilir?

İstanbul’u gezmek için en ideal aylar bahar aylarıdır. Özellikle Mayıs ve Eylül ayları İstanbul’u gezebileceğiniz en keyifli zamanlardır

İstanbul'un İklim ve Hava Durumu Nasıl?

İstanbul, 4 mevsimin hüküm sürdüğü bir kenttir. Kışlar yağışlı geçer, genel olarak çok soğuk olmasa da bazı seneler kar yağışı da görülebilir. Bir de kışın sert rüzgarların yaşandığı günler de olabilir. Yaz ayları ise sıcak ve kurak geçer. 

İstanbul'a Nasıl Gidilir?

Dünyanın pek çok şehrinden direkt uçuşlar vardır. Ayrıca Türkiye’nin her kentinden de otobüs ve bazı şehirlerinden de trenle ulaşım mümkündür. İstanbul'un Avrupa yakasında İstanbul Hava limanı, Asya yakasında ise Sabiha Gökçen Hava limanı hizmet verir. Avrupa yakasında Esenler' de Otogar, Asya yakasında ise Harem şehirler arası otobüslerin kalkış noktasıdır.

İstanbul'da Ne yenilir Ne İçilir ?

İstanbul deyince sokak lezzetlerini göz ardı etmek olmaz. Tantunisinden kumpirine, işkembesinden kokorecine kadar çeşit çeşit sokak lezzetine ne gece ne gündüz kayıtsız kalamıyoruz. Bu lezzetler yılların, sokakların, damakların hep birlikte oluşturduğu bir kültür esasında. 

  • İşkembecilerin en güzeline Beyoğlu Balık Pazarı içindeki Cumhuriyet’te, 
  • Islak hamburger, sosisli ve dönere Taksim Meydanı’ndaki Bambi ve Kızılırmak’ta,
  • Kokoreç ve midye dolmaya Şampiyon’ da,
  • Bol malzemeli, enfes tantuniye Karaköy’ deki Karaköy Tantuni’ de ulaşabilirler. 
  • Kumpir ve waffle için Ortaköy’e, 
  • Balık ekmek için Eminönü’ne,
  • Dondurma için Moda’ya gitmenizi tavsiye ederiz.


İstanbul da Gezilecek Yerler

Galata Kulesi:

Kuşkusuz Galata kulesi , İstanbul da gezilecek yerler içindeki en romantik  yapılardan biridir. onun hakkında birçok  efsaneler üretilmiş konuşulmuş ve de konuşulmaktadır.  Mesela bir çiftin ilk defa kuleye birlikte çıkmalarının mutlaka evlilikle sonuçlanacağı  söylenir.

Günümüzdeki görünümüne ise 1340'lı yıllarda kazanmış. Yangın ve depremler yüzünden harap olan kulenin en son onarımı da 1967 yılında yapılmış. En tepesine çıktığında harika bir İstanbul manzarası sunan kuleye yaz aylarında 10.00-20.00, kıs aylarında 10.00-19.00 arasında girebilirsin.



Topkapı Sarayı:

1453 yılında İstanbul'un fethinden sonra 1460 yılında yapımına başlanan Topkapı Sarayı
yaklaşık 18 yılda tamamlanmıştır. Fatih Sultan Mehmet'ten itibaren 31 padişah ağırlayan saray, en son Sultan Abdülmecit dönemine
kadar imparatorluğun hem idare, hem eğitim hem de sanat merkezi olarak kullanılmıştır. Ayrıca padişahın yaşadığı yer yani evi olma vasfını da taşıyan saray 19. yüzyılın ortalarında padişahın Dolmabahçe Sarayı'na taşınmasıyla bu özelliğini yitirmeye başlamıştır. Fakat Topkapı Sarayı her zaman imparatorluk ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi için önemli bir mekan olmuştur.


Kız Kulesi:

Kız Kulesi, İstanbul'un Üsküdar ilçesine bağlı ve denizin ortasındaki küçük bir ada üzerine inşa edilmiş zarif bir kuledir. Yapımı çok eski yıllara dayanan ve efsanelere konu olan bu kule tüm ihtişamıyla çok sayıda yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor.
Ulaşımın günümüzde teknelerle sağlandığı Kız Kulesi, özel günlerinizi unutulmaz kılmak için gidebileceğiniz bir restoran olarak hizmet veriyor. Denizin ortasında şık bir yemek ve sonrasında kulenin üst kısmından İstanbul manzarasını seyretmek için Kız Kulesi'ne mutlaka gitmelisiniz.


Beylerbeyi Sarayı:

İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Beylerbeyi semtinde bulunan, tarihî bir saraydır. Sultan Abdülaziz'in isteği üzerine 1861 ile 1865 yıllarında, aynı zamanda Dolmabahçe Sarayı'nın da mimarı olan Sarkis Balyan'a yaptırılmıştır. Sarayın yaptırılma kullanılma amacı padişahların sayfiye mekânı ve yabancı devlet başkan ya da hükümdarlarının ağırlanacağı bir devlet konuk evi olmasıdır. Günümüzde halkın ziyaretine açık olan sarayı, Beylerbeyi'ne giderek ziyaret edebilirsiniz.


Belgrad Ormanı:

"İstanbul'un akciğeri" olarak anılan Belgrad Ormanı, İstanbul İli'nin Avrupa Yakası'nda Çatalca Yarımadası'nın en doğu ucunda bulunan doğal ağaçlık bölgedir. Doğusunda İstanbul Boğazı, kuzeyinde ise Karadeniz doğal sınırlarını oluşturur. Bizans ve Osmanlı döneminde İstanbul'a içme suyu sağlayan en önemli kaynakken günümüzde ihtiyacı karşılamıyor.
Trakya'nın kuzey sıradağları olan Istrancalar boyunca uzanan, Karadeniz'e 45 km kala biten bu ağaç deryasının genişliği yaklaşık 5.300 hektar. En yüksek yeri ise 230 m'deki Kartaltepe.


Kapalıçarşı:

İstanbul'un kalbinde yer alan dünyanın en büyük çarşısı ve en eski kapalı çarşılarından biridir. Yaklaşık 4.000 dükkanın yer aldığı Kapalıçarşı, günün her saatinde İstanbul'un en renkli noktalarından biridir.
Kapalıçarşı'da;
  • Mücevherattan antik eşyalara,
  • Aydınlatmadan halı ve kilimlere,
  • Kılık kıyafet alışverişinden yeme içmeye kadar 
her tülü esnaf bulunuyor.



Ayasofya:

2020 yılında tekrar camiye dönüştürülen Ayasofya, toplamda üç kez aynı yere inşa edilen bir yapı.
Bizans döneminde katedral olarak hizmet verirken, 1453 yılında İstanbul'un fethi ile camiye dönüştürülen yapı, 1935 yılından 2020'ye dek müze olarak ziyaret edilebiliyordu. Günümüzde ise cami olarak ibadete açık.


Panaroma 1453 Tarih Müzesi:


                               

İstanbul'un Zeytinburnu ilçesine bağlı Topkapı Parkı'nda yer alan Panorama 1453 Tarih Müzesi, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesi üzerine kurulu bir müze.
Panorama 1453 Tarih Müzesi'nin en etkileyici yanı ise yaklaşık üç senede toplam sekiz sanatçı tarafından çizilen panoramik resimdir.

 


                                                        



 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder